Yaşam Boyu Öğrenme Nedir? Hayatımızdaki Yeri ve Kapsamı. (Araştırma Ödevimi Sizlerle Paylaşıyorum #2)

Yaşam Boyu Öğrenme Nedir? Hayatımızdaki Yeri ve Kapsamı. 
(Araştırma Ödevimi Sizlerle Paylaşıyorum #2)

Yaşam Boyu Öğrenme

Hepinize merhaba sevgili okurlarımız,

   Bugün sizlerle birlikte kanalımızın en temel konularından üzerinde titrediği konularından “Yaşam Boyu Öğrenme” konusundan bahsedeceğim. Tanımını, kapsamını ve ülkemizde önem veriliyor mu? Bunlara bakacağız.
İsterseniz şimdi gelin nedir bu? Yaşam boyu öğrenme ona bakalım.

Yaşam boyu öğrenme, mevcut sistemi yeniden yapılandırmayı ve formal eğitim sisteminin dışında eğitimle ilgili tüm potansiyeli geliştirmeyi amaçlayan genel bir düzenlemedir ve örgün, yaygın her türlü eğitim faaliyetini kapsayan geniş bir kavramdır.

Evet tanım ve fotoğraftan da anlayacağınız üzere aslında yaşam boyu öğrenme sadece kurum ve kuruluşlarca alınan değil, veya sadece kendiniz öğrendiklerinizle değil, hayatınız boyunca kendinize bilgi bağlamında yaptığınız her yatırım “Yaşam Boyu Öğrenme” konusu içerisine giriyor.

Yaşam boyu öğrenme kavramı acaba ilk ne zaman akla geldi. Tabi biz diyoruz doğumdan ölüme alınan, öğrenilen her şey yaşam boyu öğrenmenin konusu ama bunu bilimsel niteliğe ne zaman getirdiler. Hiiiç düşünmeyin biz sizin için bir araştırma yaptık. 1970’lerde UNESCO’nun eğitim politikasıymış. Ama zamanla tüm eğitimciler ve politikacılar tarafından benimsenmiş ve aralarında popülerleşmiş. Tam böyle eğitimde görülmesi ise 1980’lerde gelişmiş ülkelerin eğitim sistemlerinde çeşitli sorunlar yaşanmasıyla eğitimde yeniden bir sorgulama sürecine girilmiş ve bu süreç sonunda herkes için yaşam boyu öğrenme kavramının ortaya atıldığını görmekteyiz. Ve bu tarihten itibaren ciddi gelişimleri görmekteyiz. Peki bizim ülkemizin bu konuda rolü ne oldu?

Ülkemiz de Yaşam boyu öğrenme geçen asrın son çeyreğinde dünyanın gündemine girmiş, 2000’li yıllarla Türkiye’de sıkça konuşulmaya başlanmıştır. Türkiye bu konuya önem verdiğini MEB’e bağlı olarak Hayat Boyu Öğrenme adında bir genel müdürlük kurarak gösterdi, bununla da çalışmaları tek merkezden yürütmeyi planlamakta ve şuan dahi bu konuyu başarıyla yürütmekte.

 

 Yaşam Boyu Öğrenmenin Ortaya Çıkış Nedeni?

Sn. Berberoğlu’nun 2010’da yayınladığı yazısından bir kesiti direkt getirmem daha verimli olacaktır. Yaşam boyu öğrenme, örgün eğitimin yetersiz olduğu ve sanayinin ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veremediğinin düşünüldüğü veya fark edildiği için kolay benimsenmiştir. Bu yüzden örgün eğitimin bir alternatifi değil, örgün eğitimde eksik ve yetersiz kalan verilerin sonradan tamamlanması veya daha önce keşfedilmemiş yeteneklerin keşfedilmesi olarak kabul edilmiştir (Berberoğlu, 2010). Yani bu yazıdan da yola çıkarak şu sonucu çıkarıyorum. Yaşam boyu öğrenimin ortaya çıkmasında ve kısa sürede yaygınlaşmasının altında kimi sosyal, ekonomik ve kişisel nedenler yatmaktadır.
şimdi ise sizlerle çıkış nedenlerini maddeler halinde incelemek isterim.

a-    Ekonomik Nedenler?

Hepimiz her zaman en iyi liselerde, üniversitelerde en iyi eğitimleri almak isteriz. Ancak bu noktada bizi engelleyen daimi bir engel vardır. Ekonomik nedenler ekonomik nedenlerden dolayı eğitim alamasak bile şuan ki hayat şartlarında ve önceden de hayat içinde ciddi eğitimler alabilir kendimizi geliştirebiliriz.

 

b-     İstihdam İmkanlarını Geliştirmek

Hayatımızda artık işsizlik ciddi oranda problem haline gelmiş durumda ve bize en büyük farkı kişisel becerilerimiz vermekte, bu kişisel becerileri nasıl geliştiririz arayışı yaşam boyu öğrenme durumunu popülerleştirdi.

 

c-    Dünyadaki Değişim ve Gelişim

Dünyada gelişim durdurulamaz bir hâl aldı. Ve bu durumda gelişen ülkeler sınıfında olmamız bizi dünyayı yakından takip etmeye itti. Yaşam boyu öğrenme ile gerek çalışmalarımızı yaparak aynı anda eğitim fırsatı da bizlere sağladı.

Şimdi ise gelin kapsamına bakalım.


Yaşam Boyu Öğrenmenin Kapsamı Nedir?

Yaşam boyu öğrenme; kişisel, sivil, sosyal ve/veya istihdam ile ilişkili bir bakış açısı içinde bilgi, beceri ve yetkinlikleri geliştirmek amacıyla tüm yaşam boyunca üstlenilen her türlü öğrenme etkinliklerini kapsamaktadır. Yaşam boyu öğrenme; örgün öğrenmeyi, yaygın öğrenmeyi, teknik eğitim ve becerilerin kazanılmasını sağlayan kursları, iş yerinde kazanılan mesleki becerileri ve diğer becerilerin kazanılmasına yol açan öğrenmeyi de içermektedir. Bu yüzden yaşam boyu öğrenme yaş, statü ya da eğitim seviyesine bakılmaksızın okullarda, üniversitelerde, evde, işte ya da toplum içinde diğer herhangi bir yerde gerçekleştirilebilmektedir.


Kaynak:

Yaşam Boyu Öğrenme Makale

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Yaşam Boyu Eğitim Önemi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Engelden Kaçan Robot Projesi (3 Mesafe Sensörü + Arduino)

Python İle Cümle Ve Kelimeleri Tersten Yazdırma Projesi

USB TO TTL (PL2303) Windows Driver Sorunu Çözümü